Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hízlal e a pizza??

 

Pizza: káros vagy egészséges?

Sokszor hallani, hogy a pizza nem túl egészséges étel, és rettenetesen hízlal.

Pedig ez attól függ… A pizza feltéttől, a pizzatésztától és a pizzaszósztól függően lehet a pizza egy nagyon egészséges táplálék és lehet nagyon egészségtelen is.

Nézzük sorban:

Pizzatészta: Szokás kizsigerelt (szebben mondva finomított) lisztből készíteni, mint mifelénk a legtöbb tésztafélét. Ebben se rost, se B vitamin, csak szénhidrát.
Teljes kiörlésű lisztből készítve viszont nagyon egészséges tésztát kapunk. Ezt még lehet fokozni, ha magokat keverünk bele. A magok olajosak, ezért sajnos magas a kalóriatartalmuk. Valamennyi (kevés) zsiradékra viszont szükségünk van.

Paradicsomszósz: Maga a paradicsom az egyik legegészségesebb táplálék. Védi a szívet, véd a ráktól…
Ha viszont a pizzaszósz tele van sóval (fehér gyilkos, megterheli a vesét, magas vérnyomást okoz), cukorral (hájat és lyukas fogakat okoz), tartósítószerrel, ízfokozóval, színezékkel és mindenféle mű anyaggal (mind mérgezi a szervezetet), akkor már korántsem egészséges. Hát még ha zsiradékot is adagolnak hozzá… kész kalóriabomba lehet.

Feltétek:
Paradicsom, paprika, bazsalikom, oregano, hagyma… és a többi zöldség

A zöldségekben a vitaminok, ásványi anyagok természetes összetételben vannak jelen, egymás hatását felerősítik. A zöldségfélék segítenek a szervezetnek a helyes működésben. Csodálatos testünk van, képes megjavítani magát, ha ellátjuk megfelelő mennyiségű helyes táplálékkal. Minél több zöldség, annál több egészség.
A zöldségek segítenek a lúgosításban is, és védenek a szabad gyökök ellen.

Hús, hal: Fehérjetartalmuk miatt hasznosak. Különösen a halak és a tengeri herkentyűk fogyasztása egészséges.

Kolbász, virsli, sonka, bacon, szalámi és társaik: vegyes a kép
Vannak köztük egészséges, minőségi élelmiszerek és vannak tartósítószerrel és kemikáliákkal agyonitatott, zsírdús, hulladék élelmiszerek.
Egy pármai sonkát össze sem lehet hasonlítani egy vegyszerekkel (tartósítószerek, mesterséges anyagok…) kezelt húsfélével.
A virslik, felvágottak, májasok többnyire hulladék élelmiszerből készülnek, van bennük szója és bőrke, mócsing egyaránt. Egyes szalámikkal, kolbászokkal szintén ez a helyzet.

Sajtok:
A növényi olajból készült szörnyűség kivételével ezek tejből készülnek, így fehérje és kalcium van bennük. Sajnos zsírtartalmuk nagy, olykor 50-60%.

 

Egészséges vagy káros étel a pizza?
Ez attól függ.. attól, hogy milyen alapanyagokból készül.

Te hogy látod? Szerinted egészséges vagy káros étel a pizza?

 

 
 

 




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 21212
Hónap: 333
Nap: 15